Miskraam

Soms loopt je zwangerschap niet zoals gehoopt en eindigt deze in een miskraam. We spreken van een miskraam wanneer je zwangerschap spontaan eindigt in de eerste 16 weken. Helaas was jullie kindje niet levensvatbaar en is het gestopt met groeien. Een miskraam is een natuurlijk oplossing voor iets wat fout ging bij de bevruchting. In Nederland krijgen ongeveer 20.000 vrouwen per jaar een miskraam. Dat is omgerekend 1 op de 10 zwangerschappen. Een miskraam herken je meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt, gepaard met buikpijn en bloedverlies. Soms merk je niets en ontdekken we het verlies pas met een echo wanneer we zien dat er geen kloppend hartje is. Afhankelijk van de termijn waarop de miskraam plaatsvindt, verlies je meer of minder weefsel. Meestal lijkt dit verlies op een hevige menstruatie en gaat het gepaard met verlies van baarmoederslijmvlies en/of bloedstolsels. Normaal gesproken neemt het bloedverlies snel af en stopt het binnen enkele dagen. Deze periode duurt gemiddeld 5-7 dagen.

Afwachten of ingrijpen

Veel vrouwen geven aan te willen wachten tot de miskraam spontaan begint of doorzet. We bespreken met jullie wat jullie wensen hierin zijn. Mochten jullie later toch besluiten doorverwezen te willen worden naar de gynaecoloog, dan is dit nog altijd mogelijk. Soms is een doorverwijzing naar de gynaecoloog wenselijk, bijvoorbeeld bij veel pijn en/of lang-aanhoudend bloedverlies. Maar ook kan het krijgen van een miskraam emotioneel erg zwaar zijn. Een behandeling met medicatie of het uitvoeren van een curettage zijn behandelmethoden die de gynaecoloog met jullie kan bespreken.

Emotioneel herstel

Een miskraam kun je helaas niet voorkomen. Dat maakt het vaak extra ingrijpend. Vooral in het begin kan het verdriet heel intens zijn. Jullie hebben je verheugd op de komst van jullie kindje en ineens komt er abrupt een einde aan. Vaak vindt een miskraam plaats wanneer jullie het nog niet aan de buitenwereld verteld hebben. Neem daarom de tijd om dit verlies te verwerken, praat met elkaar en steun elkaar. En mochten jullie behoefte hebben aan een gesprek met ons, dan zijn we er graag voor jullie.

Heb je vragen of ben je ongerust?
Wij zijn altijd bereikbaar op ons telefoonnummer 06-51469869.

Heb je vragen of maak je je zorgen? Wij zijn altijd bereikbaar.

Verloskundigenpraktijk Korendijk
Marktveld 2
3264 AL Nieuw-Beijerland

Tel: 06-51469869
Spoed: 06-51469869
Mail: info@verloskundigen-korendijk.nl

Volg ons op