Plaats bevalling

Wanneer je zwangerschap zonder problemen verlopen is, heb je de keuze of je in het ziekenhuis of thuis wilt bevallen. Je kunt zelf bepalen waar jij je het prettigst bij voelt en dit is belangrijk; als jij ontspannen bent kan dit een gunstige uitwerking hebben op het verloop van de ontsluiting.

Thuisbevallen

Veel vrouwen in Nederland kiezen voor een thuisbevalling. Nederland is hierin uniek en daar zijn we trots op. Uit onderzoek is gebleken dat een thuisbevalling net zo veilig is als een ziekenhuisbevalling. Tijdens de bevalling hebben wij alle middelen bij ons om jou en je kindje te verzorgen en krijgen daarbij assistentie van de kraamverzorgster.

Poliklinische bevalling

Het is ook mogelijk op eigen verzoek in het ziekenhuis te bevallen. Dit heet een poliklinische bevalling Een kraamverzorgster van het ziekenhuis assisteert ons tijdens de bevalling.

Het moment van vertrek naar het ziekenhuis bepalen we samen met jou. Meestal vertrekken we vanaf ongeveer 3-4 cm ontsluiting tot uiterlijk 7-8 cm ontsluiting. We houden hierbij rekening met spitstijden, weersomstandigheden en de afstand tot het ziekenhuis.

Wanneer je in het ziekenhuis bevalt (zonder medische indicatie) betaal je tevens een wettelijke eigen bijdrage voor de poliklinische bevalling. De eigen bijdrage voor de ziekenhuisbevalling vervalt als er sprake is van een medische indicatie. Je kunt overigens een aanvullende zorgverzekering afsluiten met een vergoeding voor deze eigen bijdrage.

De eigen bijdrage voor een ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie bedraagt in 2020 € 362,31. Let op: de eigen bijdrage en het eigen risico zijn twee verschillende zaken.

Als de bevalling normaal is verlopen, mag je na ongeveer 2 uur weer naar huis.

Bevalling met medische indicatie

Het kan voorkomen dat het medisch noodzakelijk is om in het ziekenhuis te bevallen. De gynaecoloog begeleid je dan bij de bevalling. Soms zien we dit aankomen, omdat je in de zwangerschap al (deels) overgedragen bent aan de gynaecoloog, maar soms wordt dit tijdens de bevalling beslist.

Wanneer je graag wilt dat wij je tijdens deze bevalling ondersteunen, dan is dit mogelijk.

Verloskundigenpraktijk Korendijk
Marktveld 2
3264 AL Nieuw-Beijerland

Tel: 06-51469869
Spoed: 06-51469869
Mail: info@verloskundigen-korendijk.nl

Volg ons op