Prenatale screening (NIPT en combinatietest)
Tijdens de eerste afspraak geven we je desgewenst informatie over prenatale screening. Als zwangere vrouw heb je in Nederland de mogelijkheid om jullie ongeboren kindje te laten onderzoeken.

Screening op down-, edwards- en patausyndroom
Wanneer je jullie kindje wilt screenen op het down-, edwards- en patausyndroom heb je de keuze uit de combinatietest en de Niet-Invasieve Prenatale Test (NIPT).

Combinatietest
De combinatietest berekent de kans op een kindje met het down-, edwards- en patausyndroom. Mocht je hiervoor kiezen, dan verwijzen we je door naar een specialistisch centrum.

De combinatietest bestaat uit twee onderzoeken:
– Een bloedonderzoek wanneer je tussen de 9 en 14 weken zwanger bent;
– De nekplooi welke middels een echo wordt gemeten. Dit onderzoek vindt plaats tussen de 11-14 weken in de zwangerschap;

Klik hier voor meer informatie over de combinatietest.

NIPT
Vanaf de 11e week in jouw zwangerschap is het mogelijk om de NIPT te laten uitvoeren. Dit is een bloedonderzoek, waarbij het DNA van jullie baby in een laboratorium wordt gescreend op het down-, edwards- of patausyndroom. De NIPT staat bekend als zeer betrouwbaar en heeft sinds de invoering ervan meer kinderen met het down-, edwards- of patausyndroom gevonden dan de com-binatietest.

Klik hier voor meer informatie over de NIPT.

20 weken echo
Tijdens de 20 weken echo onderzoekt een gespecialiseerd echoscopist of jullie baby lichamelijke afwijkingen heeft. De echoscopist let op een open ruggetje en open hersenen, maar besteed ook uitgebreid aandacht aan de ontwikkeling van alle organen.

Bij ons in de praktijk hebben we rond de 16 weken zwangerschap desgewenst een gesprek over de 20 weken echo. De 20 weken echo wordt uitgevoerd door de SHL/STAR. Indien gewenst krijg je hiervoor van ons een verwijsbrief.

Aanbevolen website

Voor alle informatie rondom prenatale screening, raden wij je aan www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl te bezoeken.

Verloskundigenpraktijk Korendijk
Marktveld 2
3264 AL Nieuw-Beijerland

Tel: 06-51469869
Spoed: 06-51469869
Mail: info@verloskundigen-korendijk.nl

Volg ons op