Voor de geboorte
Erkennen

Zodra de baby geboren wordt, ben jij automatisch de moeder van je kindje. Voor vaders ligt dit anders. Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is het belangrijk dat de vader de baby voor de geboorte al erkent.

Meer informatie vind je op www.rijksoverheid.nl

Na de geboorte
Aangeven

Na de geboorte heb je drie dagen de tijd om je baby aan te geven bij de gemeente waar je baby geboren is. Is dit niet mogelijk door het weekend of een feestdag? Dan wordt de termijn voor de aangifte verlengd zodat er ten minste twee dagen overblijven om de geboorteaangifte te doen. De eerste werkdag is de dag van de geboorte. Alleen iemand die bij de bevalling aanwezig was, mag de baby aangeven bij de gemeente. Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af.

Aangifte doen gaat tegenwoordig alleen nog op een vooraf gemaakte afspraak. Dit gaat heel gemakkelijk online via de website van de betreffende gemeente.

Kijk voor meer informatie op  www.rijksoverheid.nl

Ouderlijk gezag

Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is het belangrijk het ouderlijk gezag van de vader te regelen.

Meer informatie hierover vind je op  www.rijksoverheid.nl

Kinderbijslag

Na de geboorte van je kindje heb je in Nederland recht op kinderbijslag. Dit wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank. Binnen 2 tot 4 weken na de aangifte van de geboorte van je kindje ontvang je van hen bericht.

Meer informatie hierover vind je op  www.svb.nl

Zorgverzekering

Het is verstandig om je kindje na de geboorte bij te laten schrijven bij de zorgverzekering. Dit kan bij die van jou of die van je partner Doe dit zo snel mogelijk na de geboorte, maar in ieder geval binnen 4 maanden.

Heb je vragen of maak je je zorgen? Wij zijn altijd bereikbaar.

Verloskundigenpraktijk Korendijk
Marktveld 2
3264 AL Nieuw-Beijerland

Tel: 06-51469869
Spoed: 06-51469869
Mail: info@verloskundigen-korendijk.nl

Volg ons op