De eerste controle

Wij ontmoeten jou en je partner graag rond de 8-9 weken van je zwangerschap. Tijdens deze afspraak nemen we uitgebreid de tijd om jullie te leren kennen en om alles door te spreken wat belangrijk is voor een goede begeleiding. Denk bijvoorbeeld aan jullie medische voorgeschiedenis, eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen, maar ook jullie wensen en verwachtingen ten aanzien van ons. Aan het begin van je zwangerschap controleren we door middel van een bloedonderzoek een aantal belangrijke zaken: jouw bloedgroep, je ijzer en suikergehalte en het al dan niet aanwezig zijn van antistoffen in het bloed. We checken je bloed ook op Hepatitis, Syfilis en HIV. Ook vinden we het belangrijk om het Vitamine D en Vitamine B12 gehalte in je bloed te bepalen. Beide zijn belangrijk voor de ontwikkeling van jullie kindje en je eigen gezondheid. Voor deze laatste bepaling betaal je een eigen bijdrage en wordt dit dus alleen uitgevoerd met jouw toestemming.

Echo

Tijdens de eerste controle kan er direct een echo gemaakt worden. Op deze echo kunnen we zien of jullie kindje op de goede plek zit, of het mogelijk een meerling betreft, en natuurlijk of het hartje klopt. De termijnecho wordt tussen de 10-12 weken uitgevoerd en is bedoeld om definitief de termijn + uitgerekende datum vast te stellen.

Prenatale screening

Jullie kunnen jullie ongeboren kindje laten onderzoeken op een aantal aangeboren aandoeningen of afwijkingen. Dit heet prenatale screening. Jullie kunnen kiezen voor twee soorten onderzoeken: de prenatale screening op down-, edwards- en patausyndroom middels een bloedonderzoek bij de moeder en/of echoscopisch onderzoek naar lichamelijke afwijkingen (13 weken echo en 20 weken echo). Jullie bepalen zelf of jullie deze onderzoeken laten uitvoeren. Indien gewenst geven we meer informatie over de mogelijkheden van prenatale screening voor jullie.

Klik hier voor meer informatie over prenatale screening

Controles

In het begin van de zwangerschap zien we je iedere vier weken voor een controle. Naarmate de zwangerschap vordert, worden de controles frequenter. Aan het einde van de zwangerschap, vanaf 36 weken, zien we je graag iedere week. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie is de frequentie of duur van de afspraak aan te passen. Dit doen we altijd in samenspraak met jou. We houden gedurende de zwangerschap de groei van jullie baby nauwlettend in de gaten. Elke afspraak meten we jouw bloeddruk en gewicht en vanaf 12 weken luisteren we ook naar het hartje van jullie baby. Ook voeren we een uitwendig onderzoek uit om te beoordelen of je baarmoeder op de goede hoogte zit en goed groeit ten opzichte van de vorige consulten. Later in je zwangerschap kunnen we ook goed voelen hoe jullie baby ligt. We vinden het belangrijk dat jij je lichamelijk en emotioneel goed voelt. Daarom bespreken we regelmatig hoe jij de zwangerschap ervaart. We geven je inzicht in de regelzaken rondom de zwangerschap en geboorte en praten met je over de combinatie werken & zwanger zijn. Misschien ben je geïnteresseerd in een cursus. Wij helpen je graag met het maken van een passende keuze. Naarmate de zwangerschap vordert, bespreken we uitgebreid de aankomende geboorte.

Heb je vragen of ben je ongerust?
Wij zijn altijd bereikbaar op ons telefoonnummer 06-51469869.

Heb je vragen of maak je je zorgen? Wij zijn altijd bereikbaar.

Verloskundigenpraktijk Korendijk
Marktveld 2
3264 AL Nieuw-Beijerland

Tel: 06-51469869
Spoed: 06-51469869
Mail: info@verloskundigen-korendijk.nl

Volg ons op